Skip to main content

Onze historie

Koninklijke Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom-, Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg deze naam en stond op de plek van de eerste Verkade fabriek. “De Ruyter” is vandaag de dag nog steeds te zien in het logo van het Verkade merk. De producten van het eerste uur waren brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen hier ook waxinelichtjes bij. Vanaf 1910 legt Koninklijke Verkade zich toe op het bakken van koekjes, in 1918 volgt chocolade en in 1935 Sultana. In 1950 wordt Verkade het ‘Koninklijk’. Al rond 1900 nam Verkade vrouwen in dienst. Dit was in die tijd zeer ongebruikelijk in Nederland.

Het ideaalbeeld heerste dat mannen voor de kost zorgden, terwijl vrouwen de zorg voor het gezin op zich namen. Honderden vrouwen kwamen dagelijks met de trein naar Zaandam om bij Verkade te werken. Zij kregen al snel de naam ‘Meisjes van Verkade’. De Meisjes van Verkade zijn sindsdien een begrip in Nederland. De familie Verkade heeft al die jaren alle historische zaken goed bewaard. In 2008 is daarmee de Verkade Experience geopend in Zaandam, waar honderden foto’s, materialen en originele machines laten zien hoe het bedrijf de afgelopen 130 jaar heeft geopereerd.

Ga mee terug in de tijd

Onze historie

2016

Oprichting Pladis

Pladis werd opgericht toen Yildiz besloot United Biscuits (waar Koninklijke Verkade deel van uitmaakte), Ulker, Godiva Chocolatier en DeMet’s Candy Company te laten samengegaan als één wereldwijde onderneming. pladis is een wereldwijd koek- en chocoladebedrijf dat actief is in 130 landen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Amerika. Het bedrijf combineert drie eeuwen bakkerij- en zoetwarenexpertise door het samenbrengen van de iconische merken Godiva, McVitie’s en Ulker. pladis maakt producten in de zoete en hartige koekjes, wafels, cake, chocolade, kauwgom- en snoepcategorie.

2014

Onderdeel Yildiz Holding

Deze holding neemt in 2014 United Biscuits over. Het is een familiebedijf met een rijke historie in koekjes en chocolade. Dankzij de overname van United Biscuits wordt Yildiz de derde koekjesmaker ter wereld.

2011

2011

Verkade 125 jaar

In 2011 werd op grootse wijze het 125 jarig jubileum gevierd met o.a. grote landelijke consumentenacties, feest op het Beursplein in Amsterdam en festiviteiten voor relaties, buren, en (oud) personeel in Zaandam.

2006

De meisjes van Verkade zijn terug!

De Meisjes van Verkade is een begrip uit lang vervlogen tijden. Ooit kwamen de honderden jonge Amsterdamse meisjes elke ochtend per trein of bus naar Zaandam ging om te werken in de Verkade fabriek. Anno 2006 krijgt het begrip “de Meisjes van Verkade” een geheel nieuwe eigentijdse invulling. Tegenwoordig staan de Meisjes van Verkade voor zelfverzekerde vrouwen die genieten van het leven, de liefde én Verkade koekje.

Toetreding tot het consortium van de Blackstone Group & PAI

Verkade is het eerste A-merk in Nederland met Fairtrade chocolade repen en letters, in lijn met het beleid op het gebied van duurzaamheid. De consument waardeert Verkade vandaag de dag nog zeer: Verkade werd verkozen tot Merk van het Jaar in 2008, 2009 en 2011. Tegenwoordig voldoet alle Verkade chocolade aan de eisen van UTZ.

2008

Verantwoorde chocolade voor Verkade

Verkade is het eerste A-merk in Nederland met Fairtrade chocolade repen en letters, in lijn met het beleid op het gebied van duurzaamheid. De consument waardeert Verkade vandaag de dag nog zeer: Verkade werd verkozen tot Merk van het Jaar in 2008, 2009 en 2011. Tegenwoordig voldoet alle Verkade chocolade aan de eisen van UTZ.

2000

United Biscuits wordt onderdeel van Finalrealm.

In mei 2000 is United Biscuits overgenomen door Finalrealm. Als onderdeel van de transactie heeft UB de Europese business van Nabisco overgenomen, waardoor enkele van de meest bekende biscuits merken in Europa bij elkaar gekomen zijn – McVities, Verkade, Sultana, Go-Ahead!, BN en Delacre.

2000 - United Biscuits wordt onderdeel van FinalRealm
1998

1998

United Biscuits neemt Delacre over.

Door de overname van Delacre krijgt United Biscuits de beschikking over een erg sterk (Frans/Belgisch) merk. In Nederland betekent dit dat Nobo Sprits een merk van Verkade wordt. Daarnaast betekent de overname van Delacre dat Verkade een luxer assortiment erbij krijgt van het UB assortiment, waarvan verschillende producten nu ook in Nederland gevoerd worden (bv. Maison Delacre, Delacre Tea Time).

1991

Sluiting van de waxine fabriek

Sluiting van de waxine fabriek Aangezien de productie van Waxine niet paste in de kernactiviteiten van United Biscuits werd in 1991 het Waxine concept verkocht aan Bolsius. De laatste Verkade waxine verkopen vonden in 1992 plaats.

1990

Verkade wordt onderdeel van United Biscuits

In 1990 is Verkade onderdeel geworden van een internationaal concern met sterke posities in koek/biscuits en tussendoortjes in geheel Europa. De meest bekende merken in andere landen zijn McVities en Go Ahead (GB) en Delacre (FR, BE, DL).

1960

De introductie van Wasa Knäckebröd

Toen Verkade in 1960 Wasa Knäckebröd introduceerde was het in ons land nog vrijwel onbekend. Nu eet elke Nederlander er gemiddeld vijfhonderd gram per jaar van. Verkade heeft via haar marketing en verkoop Wasa een sterke naam gegeven op de Nederlandse markt. In 1993 is Verkade gestopt met de verkoop van Verkade Wasa. Wasa is onder haar eigen naam verder gegaan met haar activiteiten op de Nederlandse markt.

1937

1937

De bouw van de chocolade en suikerwerk fabriek

In 1937 werd langs de Zaanoever een grote, nieuwe chocolade- en suikerwerkfabriek gebouwd. Vier verdiepingen hoog, uitgerust met de allermodernste machines. Er werd chocolade van topkwaliteit geproduceerd. De investering wierp zijn vruchten af; ondanks de crisis in de periode 1937 – 1940 verviervoudigde de omzet!

1929

Overname wafelfabriek

Verkade nam in 1929 de wafelfabriek Verhagen- Van Oorschot over uit Den Bosch. De belangrijkste producten waren Parijse Wafels, Moccastangen, Pain d’Amandes. Frou Frou en Moccawafels. In 1994 is de productie van wafels verhuisd van de fabriek in Den Bosch naar de fabriek in Zaandam.

1919

Verkade stopt met het bakken van brood

Als gevolg van een nieuwe wet, in 1920 moest er gestopt worden met het bakken van brood gedurende de nacht. Verkade richtte zich sindsdien op de productie van beschuit, biscuits, waxine en chocolade.

1914 - 1918

Verkade en suikerwerk

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon Verkade met het maken van ‘suikerwerk’. Tegen het einde van de oorlog bestond er een nijpend tekort aan meel en gist. Alleen was er een voorraad suiker. De bakkerij stond noodgedwongen op een laag pitje. Daarom pakte Verkade in het laatste oorlogsjaar de fabricage van suikerwerken op. Dat werd de basis voor de latere Suikerwerk-, Toffee, en Chocoladefabriek.

1911

Het begin van de productie van biscuits

In 1911 startte Verkade met het produceren van biscuits. Na vijf jaar bestond het assortiment uit negentien soorten biscuits, waaronder Marie, Demi Lune, Croquette, Petit-Beurre en Café Noir. De verkoop van biscuits nam de eerste jaren met sprongen toe, van nog geen gulden. 132.000 gulden in 1913 tot bijna anderhalf miljoen gulden in 1918.Deze vertienvoudiging had een onverwachte oorzaak; door de eerste Wereldoorlog was de invoer van biscuits uit Engeland, de bakermat van biscuits, weggevallen.

1911
1903

1903

Het begin van de Verkade albums

De meest bekende en succesvolle consumentenactie van Verkade was het uitbrengen van de ‘Verkade Albums’. Vanaf 1903 voegde Verkade diverse plaatjes bij de verpakkingen. In totaal zijn er 35 verschillende albums uitgegeven; dertig in de periode van 1903-1940 en nog vijf na 1965. Nog steeds zijn de Verkade albums erg bekend en worden de plaatjes en albums door vele fervente verzamelaars gespaard.

1898

Start productie waxinelichtjes

Verkade begon met het produceren van waxine thee- en nachtlichtjes, gemaakt van paraffinewas, in een fabriekje in Amsterdam. In 1902 werd de Waxinefabriek in Zaandam geopend. Het patent werd gekocht van de Engelse Morris Fowler, de schoonzoon van E.G. Verkade. Waxine is nu van merknaam een soortnaam geworden en staat als zodanig in het woordenboek vermeld.

1898
1886

1886

Oprichting van Verkade

Ericus Gerhardus Verkade opende toen zijn Stoom-Brood- en Beschuitfabriek ‘De Ruyter’. De naam ‘De Ruyter’ was gekozen met een knipoog naar het verleden; de eerste meelmolen van West-Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes.

De lekkerste koekjes
en chocolade

Koninklijke Verkade is sinds 2014 een dochteronderneming van pladis wat zelf onderdeel uitmaakt van Yildiz Holding. Het is de missie van pladis ‘to promise happiness to the world with every bite’. In Nederland gebeurt dat door de lekkerste koekjes en chocolade te maken voor miljoenen Nederlanders. Koninklijke Verkade is gevestigd n Zaandam, waar momenteel zo’n 300 mensen werkzaam zijn in de fabriek, en in verschillende commerciële functies.

Ga naar pladisglobal.com